Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn
  • Ljuba Arnautović
  • U tajnosti. Roman
  • Format: 14x21 cm
  • Opseg: 228 str.
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-161-4
  • Cijena: 16,80 Eur (126,58 kn)
  •  
  •  


Kratki opis
Prijevod s njemačkoga: Slavija Kabić
Ljuba Arnautović, bečka autorica ruskog podrijetla u romanu pripovijeda životnu priču Genofeve (Eve) Baumgarten, svoje bake s očeve strane. U službenom stanu (Schellinggasse 12/1.kat), koji joj je dodijelilo Vrhovno crkveno vijeće Evangeličke crkve u Beču, Eva od 1944. godine mjesecima skriva ljude koji bježe pred nacistima. Nitko ne zna ni za njezinu političku prošlost, koja bi i nju samu mogla dovesti u veliku opasnost. Mora skrivati svoju bol i usamljenost: njezina su oba maloljetna sina od 1934. godine u Moskvi, kamo su dospjeli dječjim transportom u organizaciji Komunističke internacionale kako bi ih se zaštitilo pred nadolazećim zlom nacizma, a zbog političkih aktivnosti njihovih roditelja. Evin tadašnji životni suputnik, Židov Karl Kafka, odavno je stigao do Australije. Jednog dana Eva susreće Waltera Baumgartena, također Židova. Na kraju i on se mora skloniti u njezinom skrovištu. Dvije izgubljene duše zbližavaju se.
Na potresan način, sintezom dokumentarnog i fikcionalnog (dokufikcija), Ljuba Arnautović pripovijeda o ženi čije tiho junaštvo ostaje neprepoznato, ali čiji ustrajan angažman u onome što drži ispravnim naposlijetku urodi plodom.
Recenzent Norbert Mappes-Niediek (Frankfurter Rundschau,15.8. 2018) zaključuje da autorica, unuka junakinje knjige, upoznaje čitatelja s Bečom, metropolom multinacionalne monarhije te nas vodi duboko u 20. i 19. stoljeće, u Češku i Bosnu, ka komunistima i austrofašistima.
Judith E. Innerhofer (Die Zeit) piše u svojoj recenziji: „Austrofašizam, nacionalsocijalizam, staljinizam: Genofeva gubi od svih i bori se protiv svih. U Arnautovićkinoj razboritoj obiteljskoj priči odvija se drama 20. stoljeća.“Roman je bio u užem izboru za prvijenac za „Österreichischer Buchpreis 2018“.

Ljuba Arnautović rođena je 1954. u Kursku, bivšem Sovjetskom Savezu (SSSR) kao kći Nine Bočarove i Karla Arnautovića, koji je potjecao iz Beča. Nina i Karl upoznali su se u Gulagu. Godine 1956. Karl se vratio u Austriju, 1959. pridružila mu se Nina s njihove dvije kćeri, Ljubom i Larisom.
Na svojoj službenoj internetskoj stranici autorica je napisala i ovo: „Tri zemlje, četiri majke, dva dječja doma, deset stanova, dvanaest škola – 1987. godine pomalo se smirujem i nastanjujem u Beču.“
Po završetku studija socijalne pedagogije Arnautović je bila suradnica na projektu usmene povijesti na Sveučilištu u Beču, novinarka na austrijskom radiju, suradnica u Dokumentacijskom arhivu austrijskog pokreta otpora. Od 2010. vodi „SESAM – Mediji za sva osjetila“ zajedno s medijskim pedagogom i ton-majstorom Udom Sommom – u sklopu kojeg snimaju filmski festival „Kaleidoscope“ na Karlsplatzu i festival kratkog filma „dotdotdot“.
Prevoditeljica je i tumačica za ruski jezik. Godine 2010. diplomirala je na „Leondingenskoj književnoj akademiji“, a u proljeće 2018. objavljen joj je prvi roman "Im Verborgenen" (hrv. "U tajnosti") koji je naišao na oduševljenje kritike i čitatelja. U veljači 2021. izišao je njezin drugi roman "Junischnee" (hrv. "Lipanjski snijeg").

nazad vrh