Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn
  • Pere Ljubić
  • Bodulske pisme i ostala djela
  • Format: 14x21 cm
  • Opseg: 360 str.
  • Uvez: tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-163-8
  • Cijena: 25,00 Eur (188,36 kn)
  •  
  •  


Kratki opis
Knjigom „Pere Ljubić: BODULSKE PISME i ostala djela“ obilježavamo nedavnu 120. obljetnicu rođenja i 70. obljetnicu smrti pjesnika Pere Ljubića, autora prve integralne čakavske zbirke u hrvatskoj književnosti – Bodulske pisme, te 95. obljetnicu njezina objavljivanja (Šibenik, 1927.).
Pere Ljubić hrvatski je pjesnik (Vrbanj na Hvaru, 1901. – Zagreb, 1952.). Nakon završetka studija filozofije i slavistike na Filozofskome fakultetu u Zagrebu, radio je kao gimnazijski profesor, ravnatelj IV. gimnazije i profesor na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu. Pozornost je izazvao pjesničkim zbirkama zavičajne hvarske tematike. Pjesme su mu prevedene na talijanski i njemački, uvrštene u više antologija i uglazbljivane.
U obliku sabranih djela Pere Ljubića, ova knjiga sadrži obje njegove objavljene čakavske zbirke (Bodulske pisme i Na pojih i putih, s M. Franičevićem), ostale pjesme na hvarskoj čakavštini rodnoga mu Vrbanja (ciklus Oba buni i dr.), objavljene u časopisima i antologijama, te rječnik i tumač pojmova. U trećem su dijelu njegove štokavske pjesme (ciklus Katedrala Sv. Jakova i dr.) te izbor iz ostalih djela (mladenački radovi, književne i filmske kritike, ogledi i feljtoni). Slijede odabrane stranice o njegovu životu i radu, opširna biobibliografija te popis uglazbljenih Ljubićevih pjesama kao što su popularni „Kampaneli“, „None“, „Matij Ivanić“ i dr. (Dinko Fio, Krsto Odak, Lj. Stipišić Delmata…). Svi su čakavski stihovi pomno akcentirani.
„ U povijesti hrvatske literature Pere Ljubić… ostat će najdubljim slovima uklesan baš po prvoj svojoj knjižici, Bodulske pisme, po toj krštenici i vjenčanici dalmatinske čakavske književnosti.“ (S. Vuković) Tiskanu knjigu pratit će unikatno zvučno izdanje u obliku audioknjige, u mobilnoj aplikaciji Biblioteke book&zvook i interpretaciji izvornih govornika.
Ljubićevi stihovi pjesme „Matij Ivanić“ iz ciklusa „Pisme oba buni“ uklesani su na spomen-ploči koju je Grad Stari Grad postavio 2010. godine na Domu Matija Ivanića u Vrbanju u spomen na 500. obljetnicu Hvarske pučke bune pod vodstvom Matija Ivanića.

Neli Mindoljević (Split, 1953.) profesorica je hrvatskoga jezika i književnosti i filozofije u mirovini, lektorica i urednica. Po ocu je (rođ. Račić) podrijetlom iz Ljubićeva Vrbanja. Živi u Zagrebu i Starom Gradu na Hvaru. U biblioteci „Bašćina” Centra za kulturu Stari Grad priredila je „Dnevnik Jurja Plančića” (2002.), uz bilješke Biserke Rauter Plančić i predgovor Tonka Maroevića. U izdanju nakladnika Leykam international objavila je „Hrvatske narodne pripovijetke“ (2021., ilustracije Klasja Habjan) i „Od Batine do Žminja – Hrvatski krajevi u usmenim pripovijetkama i predajama“ (2022.).

nazad vrh