Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn


Kratki opis
Prijevod s francuskoga: Lea Kovács
Roman Kukum, objavljen 2019. godine u nakladničkoj kući Libre Expression, govori o sudbini siročeta Almande Siméon koja će od rane mladosti provesti život s pripadnicima naroda Innu na jezeru Pekuakami, francuskog naziva Lac Saint-Jean. Zaljubit će se u mladog Innua te će je zajednica prihvatiti. Naučit će način života i jezik tih nomada lovaca i probit će barijere nametnute ženama starosjedilačkih naroda. Almanda i njezina obitelj suočit će se s gubitkom zemlje i pretrpjeti zatvaranje u rezervate, kao i nasilje u internatima. Ispripovijedana u intimnom tonu, priča ove žene proteže se kroz cijelo stoljeće i iskazuje privrženost vrijednostima predaka u zajednici Innua, kao i potrebi za slobodom, još i danas urođenoj nomadskim narodima. Riječ „kukum“ na Innu jeziku znači „baka“. No knjiga govori o njezinu životu prije tih uloga, kao svjedoka prošlosti i povijesnog razvoja. Riječ je o životnoj priči autorove prabake i trenutku u kojem je živjela, povijesnom trenutku na prekretnici tradicionalnoga nomadskog života i nametnutoga sjedilačkog života.
Roman Kukum ostvario je golem uspjeh u Kanadi, te je 2020. godine ovjenčan nagradom France-Québec i u godinu dana prodan u 60.000 primjeraka. Kroz lik Almande, kao i druge autentične likove, autor je želio ispričati priču o nametnutoj sedentarizaciji i oduzimanju zemlje prvih naroda, te postupkom fikcionalizacije približiti većinskom čitateljstvu pogled Innua na svijet i vlastitu sudbinu, uglavnom prešućenu i nepoznatu većinskom narodu. S obzirom na to da se broj Innua u Québecu kreće oko 20.000, broj prodanih primjeraka daje naslutiti da je odabrao pravi put.

Michel Jean, pisac i novinar, rođen je 1960. godine u Almi, u Kanadi. Pripadnik je Innu zajednice Mashteuiatsh u Québecu. Diplomirao je povijest u Montrealu, a novinarstvom se bavi od 1985. Novinarsko i reportersko iskustvo nadahnulo je njegovo prvo djelo, Envoyé spécial (Stanké, 2008) i ostale romane, kao što su Un monde mort comme la lune (Éditions Libre Expression, 2009) i Tsunamis (Éditions Libre Expression, 2017). O svojim Innu korijenima govori u djelima Elle et nous (Éditions Libre Expression, 2012) kroz priču o svojoj baki Jeannette Siméon. O internatima autor govori u djelu Le vent en parle encore (Éditions Libre Expression, 2013). Godine 2020. roman Kukum (Libre Expression, 2019) dobiva književnu nagradu Prix littéraire France-Québec te je jedan od finalista nagrade Jacques-Lacarrière. 2021. Roman je ovjenčan nagradom Vleel i Prix littéraire nature nomade a 2023. Dobiva nagradu Prix du meilleur roman des lecteurs et libraires Points. U listopadu 2021. Jean objavljuje svoj osmi roman, naslova Tiohtiá:ke, o životu prvih naroda u urbanoj sredini. Djela su mu dosad prevedena na engleski, španjolski i njemački jezik. Dobitnik je brojnih nagrada, a 2022. godine dodijeljen mu je Orden umjetnosti i književnosti Québeca.

nazad vrh