Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn


Kratki opis
Prijevod s njemačkoga: Andy Jelčić
Christopha Ransmayra smatra se jednim od najvećih živućih autora njemačkoga govornog područja. Nakon bestselera “Atlas eines ängstlichen Mannes” (“Atlas bojažljiva čovjeka”) i “Cox oder Der Lauf der Zeit” (“Cox ili protok vremena”), Christoph Ransmayr u svome novom romanu “Der Fallmeister” (“Gospodar vodopada”) virtuozno i s velikom senzualnošću pripovijeda o ljudskoj krivnji i oprostu.
U divljoj bujici čamac se sunovrati niz zastrašujuće slapove Bijele rijeke. Pritom se petoro ljudi utopi. Dotad cijenjeni čuvar brane koji upravlja vodotokom u selima uzvodno trebao je moći spriječiti ovu tragediju – a nije to učinio. Kad godinu dana nakon nesreće i on sam nestane, u njegovu sinu budi se sumnja: je li njegov razdražljivi, prošlošću opsjednuti otac uistinu bio ubojica? Potraga za istinom vraća sina čuvara brane daleko u vlastitu prošlost: vođen strašću prema vlastitoj sestri i bijesom nad sudbinom svoje majke protjerane iz zemlje, on slijedi očeve stope. Put ga vodi kroz tmuran svijet malih rascjepkanih državica. Megalomanski vladari u njima sve više stežu granice i bore se za izvore pitke vode. Moćnim slikama i snažnim intenzitetom Christoph Ransmayr pripovijeda o ugroženu svijetu i ljudskoj nadi za oprostom.
Ovaj roman predstavlja poseban dragulj u suvremenoj književnoj produkciji, jer se odvažuje na uzlet mašte kakvoga se većina današnjih autora libi, zbog straha da će ponoviti već poznate obrasce ili ispasti anakronim. Ransmayru se ne dogodi ni jedno ni drugo: priča je snažna, dobro motivirana, dobro vođena i razriješena te vrlo originalna. Pritom je jezično na najvišoj razini, umijeće pisanja u svojemu najboljem izdanju.

nazad vrh