Tečaj Eur/kn: 1 Eur = 7,53450 Kn


Kratki opis

Časopis „Grb i zastava“ glasilo je Hrvatskog grboslovnog i zastavoslovnog društva (HGZD), izlazi polugodišnje od 2006. godine, uobičajeno na 20 stranica A4, a ulaskom u jubilarno 10 godište s brojem 19 na čak 36 stranica. Opremljen je mnoštvom ilustracija u boji bez kojih se ove teme teško mogu primjereno prezentirati, a svi se članci objavljuju paralelno dvojezično, na hrvatskom i na engleskom jeziku. Tako postaje dostupan i publici u inozemstvu, koji putem se u svijetu promovira hrvatska nacionalna baština.
Do sada je u časopisu objavljeno više od 200 članaka više od 50 autora od čega petnaestak iz inozemstva, ali i desetak studenata i mladih istraživača. Među autorima pojavljuju se eminentni stručnjaci iz više znanstvenih područja, npr. kustosi i muzejski savjetnici, konzervatori-restauratori, arhivisti, politolozi, etnolozi, povjesničari, povjesničari umjetnosti, sociolozi, lingvisti, antropolozi, arheolozi, knjižničari, dizajneri, kao i amaterski istraživači entuzijasti, koji se godinama bave proučavanjem heraldičke, veksilološke i srodne hrvatske baštine. To pokazuje interdisciplinarnost i širinu pristupa obrade ovih tema. Časopis je nerijetko citiran u znanstvenim radovima i monografijama, a recenzije pojedinih brojeva pojavljuju se u znanstvenim časopisima i na portalima. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta podupire ga kao značajan časopise za popularizaciju znanosti, kao što ga podupiru i Ministarstvo kulture i Grad Zagreb kroz programe potpore kulturi.
Časopis je namijenjen povjesničarima, muzealcima, stručnjacima iz oblasti pomoćnih povijesnih znanosti, kolekcionarima, dizajnerima i široj čitateljskoj publici koja ima interes za grbove i zastave u prošlosti, ali osobito i u današnje vrijeme te za pravila njihove uporabe i izrade, načine njihovog korištenja i njihov društveni i kulturni utjecaj.
Časopis sadrži kraće originalne stručne članke, prijevode grboslovnih i zastavoslovnih priloga iz stranog tiska, recenzije, prikaze, kratke vijesti i preglede događanja vezanih uz opće heraldičke i veksilološke teme, kao i članke popularno-edukativnog karaktera, prvenstveno s područja Republike Hrvatske, ali i iz svijeta.
ISSN broj 1846-3827.
Popis sadržaja: http://hgzd.hr/grb-i-zastava/
Dostupna je još i većina prethodnih brojeva.

nazad vrh