Nebojša Lujanović

Prostor za otpadnike: Od ideologije i identiteta do književnog polja

  • Godina izdanja: 2018.
  • Format: 16,5x22,5
  • Stranica: 256
  • Uvez: Meki
  • ISBN: 978-953-340-063-1
11,15 € 22,30 € 50.00%

Kratki opis

U knjizi riječ je o autorima dvojne (ili više) identitetske pripadnosti koji ne zadovoljavaju tradicionalne kriterije uokviravanja u koncepte nacionalne književnosti. Osim toga, kada se izdvoji popis dotičnih autora, uočljiva je i određena poveznica ili imaginarna krivulja na koju se mogu pozicionirati, nasljeđujući poetičke odrednice. Sužavajući kut promatranja za potrebe ove analize, odabran je Ivo Andrić kao začetnik poetike otpadnika, a Miljenko Jergović i Josip Mlakić kao najadekvatniji primjer njene reaktivacije. Osim toga, oni pokazuju i zajedničke karakteristike u izvantekstualnom pozicioniranju koje usmjerava intrerpretacijske potencijale teksta. Za teorijsko tretiranje takvih autora, pokazao se najučinkovitijim model Pierrea Bourdieua i njegov koncept književnoga polja. Izdvajajući zajedničke karakteristike spomenutih autora (relativiziranje granice prema Drugome i konstrukcija bosanskog fatalizma), ali i razlika (upotreba ironije i sl.), tekst postavlja tezu o dovoljno izraženim zajedničkim karakteristikama da bi se moglo govoriti o književnom polju između hrvatske i bosanskohercegovačke književnosti. Pored toga, tekst ima pretenziju ukazati na mogućnost primjene ovog pristupa i na druge autore u sličnoj poziciji iz regionalne književnosti jer bi ta primjena mogla otvoriti i neka nova književna polja.

NEBOJŠA LUJANOVIĆ (1981., Novi Travnik, BiH), pisac, znanstvenik i voditelj kulturnih projekata. Završio je Filozofski fakultet (komparativna književnost i sociologija) studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu završio je i Poslijediplomski studij komparativne književnosti, kulture, izvedbenih umjetnosti i filma te doktorirao u grani teorije književnosti obranivši disertaciju pod naslovom Između nacionalnih književnosti – identitet i pozicioniranje autora od Andrića do Jergovića. Nakon dvadesetak objavljenih radova iz područja teorije književnosti, sociologije književnosti i kulturalnih studija, stekao je zvanje naslovnog docenta. Djeluje kao vanjski suradnik na Filozofskom fakultetu u Zenici i Splitu održavanjem nastave iz navedenih područja. 
Kao prozni pisac prisutan na sceni od kraćih formi po domaćoj i prevedenoj periodici, do jedne zbirke priča (S pogrebnom povorkom nizbrdo) i četiri romana (Godina svinje, Orgulje iz Waldsassena i Oblak boje kože) objavljenih kod renomiranih hrvatskih nakladnika (Algoritam i Fraktura). Petogodišnje iskustvo održavanja radionica kreativnog pisanja sažeo je u prvi domaći priručnik takve vrste pod nazivom Autopsija teksta (nakladnik CeKaPe). Pored toga, objavljuje književne preglede i eseje. U kulturni život uključen preko različitih projekata (časopisi, festivali, udruge), ali bi od posljednjih izdvojio Festival svjetske književnosti u Zagrebu i Splitu (inicijator i voditelj splitskog dijela projekta nakladničke kuće Fraktura) i Pričigin (programski direktor od 2016.g. splitskom festivala pričanja priča). Također vodi seriju književnih tribina u splitskoj Gradskoj knjižnici Marka Marulića pod nazivom Demontaža, te radionice kreativnog pisanja. U slobodno vrijeme trči maratone. Živi u Splitu.