Neli Mindoljević, Klasja Habjan

Od Batine do Žminja: Hrvatski krajevi u usmenim pripovijetkama i predajama

  • Godina izdanja: 2022.
  • Format: 14x21cm
  • Stranica: 200
  • Uvez: Tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-142-3
15,71 € 19,64 € 20.00%

Kratki opis

U ovoj je knjizi naglasak na proznim oblicima usmene književnosti (pripovijetkama i predajama), u kojima se poimence spominju povijesni i suvremeni hrvatski toponimi (krajevi, naselja, rijeke, planine, otoci). Iako narodne priče uglavnom apstrahiraju konkretne podatke kao što su mjesto i vrijeme radnje, društveno uređenje ili povijesna epoha, one ipak nisu uvijek ageografične i ahistorične. Prostorno nije izdvojen nijedan pojedini hrvatski kraj, nego su vrednote nematerijalne baštine predočene bogatstvom toponima iz svih hrvatskih županija, koje tih 130 priča čuvaju poput dragocjenih škrinjica – od Slavonije do Istre, preko Međimurja, Hrvatskoga zagorja, Gorskoga kotara i Like do primorskih i dalmatinskih naselja te jadranskih otoka. Pripovijetke su prilagođene današnjem čitatelju, prepričane i s narječja prevedene na suvremeni književni jezik.

NELI MINDOLJEVIĆ (Split 1953)- Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu stekla zvanje profesora jugoslavenskih književnosti te filozofije. Kao profesorica hrvatskoga jezika provela radni vijek u prosvjeti, u Građevinskoj školi (1979. – 1989.) i najveći dio u X. gimnaziji „Ivan Supek“ (1989. – 2018.) u Zagrebu. U zvanju profesorice mentorice od 2007. godine, a profesorice savjetnice od 2012. godine. Višegodišnje aktivnosti: članica Državnoga povjerenstva za natjecanja iz hrvatskoga jezika, članica Stručnog povjerenstva za izradu udžbenika, recenzentica udžbenika, voditeljica Županijskoga stručnog vijeća i organizatorica stručnih skupova, voditeljica izborne nastave Filmska umjetnost, voditeljica Kazališnoga kluba, Stručnoga vijeća profesora hrvatskoga jezika. Suradnica na međunarodnom Erasmus+ projektu poticanja čitanja i izradi priručnika. Priređivačica materijala za scenarij 20 dokumentarnih filmova „Priče hrvatskih otoka“ (HRT). Lektorica i korektorica umjetničkih i znanstvenih tekstova (oko 350 naslova).

KLASJA HABJAN (Zagreb, 1993.) bavi se ilustracijom, grafičkim dizajnom i pisanjem. Diplomirala je na Studiju dizajna (Zagreb, 2016.), smjer vizualne komunikacije, s magna cum laude i godišnjom nagradom za samoinicirani projekt „Od(blok)iraj, blok za crtanje, pisanje i istraživanje.“
Uvrštena je među deset hrvatskih ilustratora čiji se rad prezentirao putem kataloga „Illustratiors from Croatia / Illustrateurs de Croatie“ (Mala Zvona, Zagreb, 2020.) na međunarodnim sajmovima knjiga.
Sklonost ilustriranju vlastitih priča (ili obrnuto, pisanju prema grafičkim predlošcima) obilježava njene samostalne izložbe. Izložba „Crtice“, u Galeriji Šira (Zagreb, 2019.), uključivala je oba medija; grafike nastale tehnikom monotipije izložene su zajedno sa uparenom prozom ili poezijom. Godinu kasnije, objavila je istoimenu zbirku kratkih priča i pjesama „Crtice“, u izdanju umjetničke radionice Petikat. 
Jednu priču, ispričanu i kroz sedam kolaža, izložila je u Galeriji Rigo (Novigrad, 2020.), pod nazivom „Napokon netko!“. Strip Duh Bauhausa, (MSU, Zagreb, 2020.), Klasjina je druga knjiga koja također objedinjuje ilustraciju, pisanje i dizajn. U istoj tematici, ilustrirala je set igraćih karata „Bauhaus oko tebe“, (Bauhaus Around You, 2021.) za Form Function Studio i Goethe-Institut u Washingtonu.
Klasja je ilustrirala slikovnicu Piccola con piccolo, autora Brune Mezića (Zagreb, 2021.).
U suradnji sa Zitom Nakić vodi dizajnerski studio klasja&zita koji često djeluje na području kulture i sudjeluje u brojnim grupnim izložbama sa publikacijama, plakatima i vizualnim identitetima.