Kaska Bryla

Ronioci pod ledom. Roman

  • Naslov izvornika: Die Eistaucher.
  • Godina izdanja: 2024.
  • Format: 14x21 cm
  • Stranica: 296
  • Uvez: Tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-180-5
21,60 € 24,00 € 10.00%

Kratki opis

Prijevod s njemačkoga: Stjepanka Pranjković
Manični realizam Kaśke Bryle opčinjava. „Ronioci pod ledom“ vrlo je aktualan i bolno intenzivan roman.
Iga, skejterica, lijepa Jess i zdepasti Ras autsajderi su u svom razredu, no zajedno čine skupinu urotnika, nerazdvojne „Ronioci pod ledom“. Kada tinejdžeri jedne noći postanu svjedoci brutalnog policijskog napada, a taj zločin ostane bez sankcija za počinitelje, odluče uzeti pravdu u svoje ruke. Dvadeset godina kasnije pojavi se tajnovit stranac koji, čini se, zna za nekadašnju osvetu i ugrožava nestabilnu ravnotežu… 
"Kaśka Bryla znalački isprepliće napetu priču o uzrocima radikalizacije i staje u obranu solidarnosti i ljubavi. 
Ronioci pod ledom počinju poput oprezne šetnje po tanku ledu, u koji naglo propadneš i začas se zatekneš u bujicama, u vrtlogu kojemu više ne možeš umaknuti: napeto poput krimića, istovremeno nježno i brutalno, s nezaboravnim likovima, zagonetno i veličanstveno!" (Ronya Othmann)

KAŚKA BRYLA odrasla je između Beča i Varšave. Studirala je ekonomiju u Beču. Osim toga je studirala na Njemačkom institutu za književnost u Leipzigu, gdje je 2015. suosnovala književni časopis i mrežu za autore/ice „PS-Politisch Schreiben“. Bila je urednica mjesečnog magazina an.schläger. 2013. dobila je stipendiju START, 2018. nagradu „Exil“ za prozu. 2021. praizveden je njezin kazališni komad „Pokvarena zemlja“, 2020. objavljen joj je vrlo hvaljeni debitantski roman „Crveni majmun“, a 2022. roman „Ronioci pod ledom“.