Bettina Balàka

Čarobnjak s Cobenzla. Roman

  • Naslov izvornika: Der Zauberer vom Cobenzl.
  • Godina izdanja: 2024.
  • Format: 14x21 cm
  • Stranica: 184
  • Uvez: Tvrdi
  • ISBN: 978-953-340-186-7
18,00 € 20,00 € 10.00%

Kratki opis

Prijevod s njemačkoga: Andy Jelčić
Dvije žene, jedna govori jezikom glazbe, druga jezikom znanosti.
Godina je 1844., a Carl Ludwig, barun od Reichenbacha, gori od znatiželje. U nemilosrdnoj je potrazi za potvrdom svoje teze: postojanje neiscrpne životne energije. Životna energija od koja iz svake stvari i svakog bića pršti poput plamena, a doživjeti je mogu tek rijetki. Reichenbach je skorojević prve klase, prima se samo za kvaku koja obećava slavu. Teško je zaradio plemićku titulu, slavu i dvorac. Sudbina je njega i njegove dvije kćeri Hermine i Ottone odvela u Beč, u dvorac Cobenzl.
Koje opcije uopće imaju žene u 19. stoljeću? Hermini i Ottone na putu stoji vrijeme u kojem žive, ali im istovremeno otvara nova vrata; naime, revolucija ne razbuđuje samo Europu, već i Reichenbachove kćeri. Suprotstavljaju se patrijarhatu: obje su pune bijesa i želja, obje su zaljubljene u muškarce koji stoje uz njih, a one ih ipak drže na udaljenosti. Obje su neudane i zagazile u dvadesete.
Situacija u domu čarobnjaka od Cobenzla sve se više zahuktava. Hoće li otac uspjeti razuvjeriti sumnjičavice? Hoće li urazumiti kćeri koje više ne ispunjavaju očeve želje? Hoće li mu posljednji uspon poći za rukom? Je li životna energija – kojoj se u potpunosti predao – njegova propast? Ili su to njegove kćeri?
„Ö1 Knjiga mjeseca rujna 2023.“ ORF

BETTINA BALÀKA (Salzburg, 1966), nagrađivana austrijska autorica romana i pripovijesti, pjesnikinja, esejistica i dramatičarka. Nakon višekratnih boravaka u inozemstvu (Velika Britanija, SAD) živi u Beču. Dobila je veći broj priznanja i nagrada, npr. nagradu „Theodor Körner“ (2004.), Nagradu grada Salzburga za lirsko pjesništvo (2006.), književnu nagradu „Friedrich Schiedel“ (2008.) i Georg-Trakl-Förderungspreis za liriku (2018.). Dosada su joj objavljena djela: romani Kassiopeia (2012), Unter Menschen (Među ljudima, 2014.), Die Prinzessin von Arborio (Princeza od Arborija, 2016.) i Die Tauben von Brünn (Golubovi iz Brna, Leykam international 2020.) kao i zbirka eseja Kaiser, Krieger, Heldinnen. Exkursionen in die Gegenwart der Vergangenheit (Carevi, ratnici, junakinje. Izleti u sadašnjost prošlosti, 2018.). Njezin najnoviji roman Der Zauberer vom Cobenzl (Čarobnjak s Cobenzla) objavljen je u 2023. godine.